GRATIS leverans från 3600 SEK - Leverans inom 5 arbetsdagar - Byte inom 14 dagar efter leveransmottagande

Resan från kashmir till tröja eller pashmina.

Kashmirblogg Peter Greša

Hur blir rå kashmir en varm och mjuk tröja eller en elegant pashmina? Och hur erhålls kashmir egentligen?

Insamling av kashmirullen börjar tidigt på våren, då kashmirgetter börjar beröva dess rika och fina underullen som skyddar dem mot frost på platån i Himalaya. Traditionellt erhålls kashmirull genom att samla knippen som finns kvar på stenar och buskar, som getterna gnuggar sig åt för att befria sig av sin varm päls. Den avgörande delen av produktionen av kashmirullen erhålls från storskalig djurhållning, där ullen erhålls genom kamning.

För produktion av kashmirgarn används endast underullen, den övre delen av pälsen innehåller alltför styva fibrer som inte är lämpliga för att väva tyg. Av en get blir det årligen ca 150 g kashmirull, över hela världen är det varje år totalt ca 15 000 ton. Det ser man, att kashmir är verkligen en dyrbar och utmärkt naturlig vävnad.

Rå kashmir tvättas därefter försiktigt och sorteras, och det spinns garn, som passerar genom färgning och torkning. Därefter kommer det viktigaste - vävning, där kashmirgarnet erhåller de slutliga produktegenskaper, som bestäms av om processen innebär automatiserad produktionslinje, eller om det är en traditionell handgjord produktionsprocess. Kashmirprodukter som vi erbjuder på vår webbshop är vävda för hand. Alla egenskaper av kashmir förblir orörda i sin helhet.