GRATIS leverans från 3600 SEK - Leverans inom 5 arbetsdagar - Byte inom 14 dagar efter leveransmottagande

Historien om det mest dyra naturmaterialet - kashmir.

Kashmirblogg Peter Greša

Historien av kashmir är en historia av lyx, skönhet och elegans. Handvävda pashminaull sjalar (pashminor) var under medeltiden tecken av att tillhöra det högsta samhällsskiktet, en kashmirtröja eller väst hörde till den grundläggande utrustningen för en engelska gentlemans garderob.

Vad är historien av kashmir? Kashmir kommer inte ifrån den välkända indiska provinsen som namnet antyder, även där i 16-talet de lokala vävarna producerade anmärkningsvärt fina och färgade sjalar. Den kommer från hög höjd Himalaya planen av Kina och Mongoliet, hem till kashmirgetter, vars hår (snarare deras mjuka nedre del, som kallas underullen) är en viktig råvara för produktion av kashmir. Halvårs långa kalla och frost, som ofta når upp till -40 ° C, ger kashmir gethår kvaliteter som är uppskattad i hela världen - mildhet, mjukhet och värme.

Kashmir i europeiska länder

I Europa var kashmir känt redan under romartiden. Den äkta kashmireran i de europeiska länderna börjar dock någon gång i början av 1800-talet, när pashminasjalar som importerats från Orienten, blir ett mode i Paris. Strax efter detta börjar franska och engelska spinnerier att bearbeta rå kashmir, som importeras från Kina. Kashmir blir i årtionden en värderade artikel i modevärlden. Under 1900-talet blir populariteten av kashmirprodukter omväxlande stigande och fallande, så att nu, i början av det tjugoförsta århundradet, går efterfrågan på pashmina och kashmirtröjor flammade upp igen. I vår onlinebutik är vi medvetna om det och erbjuder det bästa som marknaden med kashmirkläder idag har att erbjuda.