GRATIS leverans från 3600 SEK - Leverans inom 5 arbetsdagar - Byte inom 14 dagar efter leveransmottagande

Pashmina - ull eller en handvävd sjal?

Kashmirblogg Peter Greša

Pashminaull - finns det något sådant? Och är denna ull av bättre kvalité än kashmir? Nej. Pashminaull som en speciell typ av kashmirullen existerar inte. Om man talar om pashmina, man talar alltid om traditionella handvävda kashmirsjalar eller om sjalar av en blandning av kashmir och silke. Pashmina som ett naturligt tyg finns inte.

Varför kallas pashmina ibland för en viss typ av kashmirullen? Anledning till detta är termen "Pasha", som kommer från persiska och betyder "ull". Denna term kom till Nepal, där man började att väva sjalar från kashmirullen - och där har uppstått pashminaullen.

Pashminaull - en inblick i historien

Termen pashminaull levde och fortfarande lever sitt eget liv. I början var det persiska ordet "Pasha", som betyder "ull". Det användes för hundratals år sedan för att beskriva handvävda kashmirsjalar och av en tillfällighet börjades att användas för tyget som de tillverkades av - pashminaull.

Vissa höglandsrykten från Himalayaregionen talar även om en viss typ av get som ger pashminaull, mjukare än kashmir - pashminageten, som den kallades, men på annat sätt än i legender finns den inte. Och det finns inga specifika ställen på kroppen av en kashmirget, där skulle underullen, som man kammar kashmir-fiber ifrån, vara annan och förtjäna ett annat namn.

Produkter av den så kallade pashminaullen kan vara förfalskningar!

Pashmina har varit, är och kommer alltid att vara märkningen för eleganta handvävda och färgade pashminaullen. Vissa återförsäljare i Europa, där det inte finns en varumärke för termen pashmina, använder förvirring i märkningen av kashmirprodukter till deras fördel, och indikerar som produkter av den så kallade pashminaullen också de, där kashmir inte används alls. Liknande bedrägliga metoder hittar du inte hos oss.